Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2010 14:08 - Забогатейте от гъби
Автор: anatoli1606 Категория: Бизнес   
Прочетен: 57637 Коментари: 2 Гласове:
2



 


Сам да съм си шефът и да не деля печалбата с никого. Това е мечтата на всеки българин. Не на всеки обаче му стиска да предприеме нещо и сам да започне свой бизнес. Култивираното отглеждане на гъби е едно начинание, от което с малко повечко находчивост можете да изкарате прилични доходи. Инвестициите не са много големи, а трудът е доста малко.
image

Мицел за производството на гъбите можете да закупите само в специализираната лаборатория в софийското село Негован. Там ще ви предложат "семената" на печурка или кладница. Това са двата вида гъби, които могат да се култивират у нас. Начинаещите гъбари най-добре да си купят специалните торби с мицел от печурка и компост, които се продават само за 1,50 лв. бройката. Опитните могат сами да си произвеждат компоста и да разсаждат вече наличния мицел. С 8 торби може да се покрие 1 кв. м площ, от които после ще берете гъбите. Най-важно е да подготвите бъдещия гъбарник. В такъв може да се превърне всяко помещение или оранжения. В него обаче трябва да може да се регулира температурата. Защото след насипването на торбите, което може да става на пода или на няколко етажни стелажи, в продължение на 20-25 дни в гъбарника топлината трябва да е около 22-24 градуса. След това температурата се намалява на 15-18 градуса. В следващите пет-седем дни фактически гъбите почват да растат. Помещението трябва да може да се вентилира, защото на всеки час гъбите се нуждаят от пресен въздух. Мицелът трябва и редовно да се полива - на около 2 дни, но не много обилно, докато прокарват растенията. Тънкостите в отглеждането на печурката се свеждат до това, че на десетия ден от разпръскването на торбите с мицел върху компоста трябва да се постави двусантиметрова покривка от торф или пепелина. Тя се полива леко. Месец след засаждането вече можете да започнете да берете гъбите. В продължение на два месеца този мицел ражда печурки, които обаче вече трябва да се поливат всекидневно. Гъбарите трябва да знаят, че печурката се гледа в тъмни гъбарници, а кладницата - в светли. При кладницата е много важно субстратът от слама, която може да е от всички житни растения, стъбла, царевичак, отпаден памук от текстилните предприятия и талаш, да се пропари. Това може да стане с вряща вода или с пара. Необходимо е температурата на субстрата да се повиши над 70 градуса и да се задържи 6-8 часа. След това трябва да се отцеди водата и при влажност около 68-70 на сто и температура 24-25 градуса субстратът се пълни в найлонови чували и се засява с мицел, който също се купува от лабораторията в с. Негован. Чувалите се съхраняват при температура около 22-24 градуса. От там насетне процедурата е като при отглеждането на печурката. Единствената тънкост е, че когато започнат да растат гъбите, трябва да се оставя разстояние от 20 сантиметра между пънчетата, тъй като шапките им се разперрват доста.



Гласувай:
2



1. krassko - Далаверата е да се отглежда "китайска гъба"
11.12.2010 14:22
Вече я отглеждат у нас. А печурка и кладница колкото щеш. Куцо и сакато ги отглежда.

И инвестицията не е чак толкова малка, ако провериш в ХЕИ какви са изискванията свят ще ти се завие. Отдавна мина времето да се правят подобни неща без проект и съгласуване.

По добре си гледай канабис. Печалбата ти е сигурна и един нар има свободен в моята килия. :))))))))))))))
цитирай
2. анонимен - Шийтаке
19.06.2012 17:16
Аз отглеждам гъби "Шийтаке"-Габрово 0899306890
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anatoli1606
Категория: Бизнес
Прочетен: 3055846
Постинги: 731
Коментари: 1484
Гласове: 348
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031