Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2012 19:11 - Борисов: Спирам субсидиите за птицевъдите, ако яйцата не поевтинеят!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове:
0



Премиерът Бойко Борисов е поставил ултиматум до петък цената на яйцата да падне или спира всички помощи за сектора. За да прецени как ще действа, Борисов ще обиколи няколко магазина.


"Затова ще им предадете, че в петък с Дянков ще избера три- четири магазина – малък, среден и голям, ще мина да видя цените какви са на яйцата, и ако яйцата до тогава не са поевтинели, ви забранявам да ми внасяте каквито и да е постановления за пари, свързани с този сектор. Деня преди Великден пак ще отидем произволно в няколко магазина и месарници. Установя, ли че спекулативно измъчват хората, на практика да стават печалбари, нито едно постановление няма да пусна да мине по тази тема. Ще се качим на колата и като караме ще кажем: "Ето в този магазин спри“, ще вляза и ще видя каква е цената вътре в магазина. И оттам финансовата комисия, земеделието – обратно по веригата. Тогава вече, където се получи този луфт, защото производителите казват ние ги даваме на двадесет и няколко стотинки", заявил Борисов по време на последното заседание на Министерския съвет стенограмата от което бе публикувана в четвъртък.

 

В момента цените на яйцата варират в търговската мрежа между 30 и 50 стотинки. Тези цени са с около 10 ст. повече в сравнение с предходния месец..

 

"Ще им кажете така: 50 милиона от парите на данъкоплатците отидоха да подпомогнат техния бизнес. В момента вие дискутирате с нас да бъдат увеличени тези пари за следващите години. Ако "благодарността“ е да вдигнат на хората цената на яйцата, точно за Великден, за най-светлия ни празник, ако това е благодарност да вдигнат цената на агнешкото за Великден, няма да се съглася с тези промени", посочваБорисов.

 

Демонстративно ходене по магазините не е патент на премиера Бойко Борисов. Преди две години тогавашният руски премиер, сега избран за президент, Владимир Путин се разходи из московски супермаркет, за да проконтролира лично надценките, които ядосват руснаците. Тогава собственикът обеща да намали цените след гневна забележка от страна на Путин, че са много високи.

 

Бойко Борисов е обяснил по време на последното правителствено заседание, което се проведе във вторник, че "християнското е да намалят цените за празниците, да ни върнат жеста и да кажат, ето това, че правителството гледа с добро око и инвестира в нас, за празника с една стотинка, с един лев ще намалим цените и народът да го усети".

 

"Това е честно национално производство", обобщил премиерът.

 

От обясненията на премиера стана ясно, че по време на обиколката си по магазините ще бъде придружен от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, министрите на икономиката Трайчо Трайков и на земеделието Мирослав Найденов. Подобни популистки изпълнения трайно влязоха във визитната картичка и на Мирослав Найденов, който често "намалява" някои цени или "подпомага" българското производство. Подобни мерки обаче изкривяват пазара и обикновено водят до покачване на цените.

 

"И в името на това аз вчера на вашия заместник (зам.-министър на земеделието) разпоредих да проведе среща с производителите на яйца, производителите на месо, на хляб и да ги информира, но специално за яйцата и за месото, защото тези дни се говори много и считам, че това е благодарност", посочил още Борисов.

 

Найденов от своя страна благодари на премиера, че ще присъства на проверката и се съгласява напълно с думите му. "По веригата производител – търговец понякога има звено спекуланти, които вдигат цената. Производителите ги дават на максималната цена, която се дава в момента от тях на около 20-25 стотинки. В същото време, за да отидат в магазините над 30 стотинки, означава, че надценката трябва да е над 50%, което не е нормално. Тъй като някои от големите вериги вече реагираха и продават на цена под 30 стотинки, това означава, че е имало наистина такъв голям марж", посочва агроминистърът.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001043
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031